Zaduzbinarstvo

Stanislav Ćano Koprivica je rođen 1929. godine u Koprivicama, kod Nikšića.

Nikšićko lutkarsko pozorište predstavlja „Crvenkapu“

02.jula 2013. godine igrali smo „Crvenkapu“ u okviru Kotorskog lutkarskog festivala.

„Crvenkapa“ Igora Bojovića nudi, u dramaturskom smislu, mnogo više od lutkarskog teatra na koji smo navikli, izmiče tradicionalnoj kategorizaciji koja podrazumijeva određenu vrstu lutaka i uzrast publike. On smjelo i vješto u priču, koju vjerovatno među prvima, najčešće čuje svako dijete, uvodi nove likove, asocira na dramske klasike, crtani film, otvara mogućnost drugačijih lutaka i nekonvencionalne muzičke podrške. Od Diznija do Šekspira... Nadasve, nudi glumcima prostor za radost „igranja i pjevanja“.

Mora li Crvenkapa de se plaši Vuka, baš? Ko je tata i zašto ga nema u bajci? Autorski tim ove predstave je „surfovao“ na talasu pozitivne energije, uz potrebu da početak rada Nikšićkog lutkarskog pozorišta „Šćućkin“ u okviru filantropske djelatnosti Fondacije „Ćano Koprivica“ učini plodnijim i svečanijim, prije svega na radost mnogobrojne dječije publike.

Goran Bulajić [Vidite slike].

Muzička škola – poklon Nikšiću i Crnoj Gori

Ćano je često govorio o namjeri da podigne nekoliko zadužbina. Smrt ga je omela da to uradi. Te njegove planove ostvaruje sin Nikola osnivanjem dobrotvorne Fondacije „Ćano Koprivica”, koja se bavi humanitarnom i dobrotvornom djelatnošću. Fondacija je osnovana u januaru 2007. u Crnoj Gori kao filantropska organizacija.

U Nikšiću narednog septembra treba da bude otvorena moderna zgrada škole za osnovno i srednje muzičko obrazovanje. Školu ne grade država ili opština, ili neka moćna kompanija uz benefite koje dobija od države, kao što je to kod nas uobičajeno. Gradi je dobrotvorna Fondacija koja nosi ime Stanislava Ćana Koprivice.

Zgrada muzičke škole, poklon Fondacije opštini Nikšić i Crnoj Gori, imaće bruto površinu 1.349 m2, a spoljne dimenzije 28 x 25 metara.

Zgrada će imati koncertnu dvoranu sa 262 sjedišta, prostorije za održavanje nastave, kancelarije, ostave, sanitarije, svlačionice, šminkernice, radionicu za opravku instrumenata i kotlarnicu.

Izgradnjom tog objekta biće omogućeno nadarenoj djeci i omladini da u njemu stiču obrazovanje i vaspitanje iz muzičke umjetnosti, koja više od drugih umjetnosti povezuje i oplemenjuje svijet i koja je po mišljenju svjetskih autoriteta vrhunska tajna ljudskih znanja.

Osnivač i članovi Fondacije „Ćano Koprivica” nadaju se da će ovaj primjer slijediti i drugi, pogotovo što su bez zadužbinarstva svaka država i svako društvo hendikepirani u njegovanju humanih odnosa među ljudima i što zadužbinarstvo u Crnoj Gori nema bogatu tradiciju.

Govor prilikom početka radova na izgradnji Škole za osnovno i srednje muzičko obrazovanje u Nikšiću

Poštovane dame i gospodo,

Prijatna je moja obaveza da u ime Fondacije „Ćano Koprivica“ izrazim zadovoljstvo zbog početka radova na izgradnji objekta Škole za osnovno i srednje muzičko obrazovanje, obogaćenog drugim prostorima za njegovanje muzičke i druge umjetnosti.

Zamoljen sam od gospodina Nikole Koprivice, osnivača pomenute Fondacije, da izrazim i njegovo zadovoljstvo zbog početka radova, kao i njegovo žaljenje što zbog neodložnih obaveza ne može prisustvovati ovom lijepom i pamtljivom događaju.

Izražavam zahvalnost Opštini Nikšić zbog prihvatanja predloga gospodina Nikole Koprivice da se u ovom gradu, u kome se školovao njegovo otac, izgradi objekat sa zadužbinskim obilježjem. Izražavam zahvalnost i gospodinu Nebojši Radojičiću, predsjedniku Opštine Nikšić i gospođi Vjeri Vuković, direktoru Muzičke škole u Nikšiću, koji su predložili da se izgradi objekat namjenjen muzičkoj školi.

Gospodin Koprivica i Fondacija su prihvatili takav predlog, sa uvjerenjem da će izgradnja modernog i namjenskog školskog objekta pomoći nadarenoj djeci i omladini da u njemu stiču obrazovanje i vaspitanje iz muzičke umjetnosti, koja više od drugih umjetnosti povezuje i oplemenjuje svijet i pruža životne radosti.

Izgradnjom ovog objekta zahvalni sin Nikola ispunjava želju pokojnog roditelja Stanislava Ćana Koprivice, nadaleko poznatog, priznatog i neumornog privrednika i vizionara, humaniste i dobročinitelja.

Upamćen je kao osnivač Montex-a, Montex banke, Cinex-a, više pogona male privrede i više predstavništava u bivšoj Jugoslaviji i inostranstvu, u kojima je radilo nekoliko stotina zaposlenih.

Upamćen je kao vizionar više atraktivnih i profitabilnih programa iz raznih oblasti. Neke od njih nažalost nije realizovao zbog nemilih događaja u bivšoj Jugoslaviji, uvedenih sankcija međunarodne zajednice i njegove smrti. Pojedine programe su realizovali ili namjeravaju da realizuju drugi umješni ljudi, ne zaboravljajući da pomenu Ćanovo ime i iskažu mu zahvalnost.

Upamćen je kao veliki humanista i dobročinitelj znanim i neznanim. Obilato je pomagao škole, fakultete, bolnice, sportska i umjetnička društva, slikare, muzičare, književnike, talentovane učenike i studente, bolesne, siromašne. Imao je široko, mekano i osjetljivo srce, koje mu je govorilo šta treba da radi i da nikad nije kasno da postanemo dobri i činimo dobročinstva. Govorio je da je dobročinstvo jedino bogatstvo koje se povećava dijeljenjem.

Često je pominjao namjeru da učini još neko dobročinstvo sa zadužbinskim obilježjem. Smrt ga je omela da to uradi. Njegovu namjeru ispunjava sin Nikola, osnivanjem Fondacije kojoj je dao očevo ime, sa ciljem:

  • da služi trajnoj i humanoj svrsi,
  • da izgradi objekat Škole,
  • da svake školske godine dodjeljuje tri stipendije, jednom najbolje učeniku, i dvije siromašnim primjernim učenicima,
  • da povremeno za potrebe muzičke škole obezbjeđuje vrijedne publikacije iz oblasti muzičke umjetnosti,
  • da se bavi i drugim humanitarnim i dobrotvornim djelatnostima u skladu sa njenim materijalnim mogućnostima.

Ugovorom o zadužbinstvu koji je zaključen između Opštine Nikšić i gospodina Nikole Koprivice predviđeno je da se izgrađeni objekat Škole u vidu poklona prenese u vlasništvo Opštine Nikšić, odnosno države Crne Gore.

Stara mudrost kaže: Exempla docet, tj. Primjeri nas uče. Neka ova mudrost bude pouka onim koji su u mogućnosti da slijede primjer gospodina Koprivice, da osnivaju fondacije i preko njih razvijaju solidarnost, milosrđe, patriotizam, prosvetiteljstvo i druga dobročinstva koja zadužbinstvo sa sobom nosi. Bez zadužbinstva svaka država je siromašnija u njegovanju humanih odnosa među ljudima.

Zadužbinstvo u Crnoj Gori nije dovoljno razvijeno, zbog slabe tradiciji i siromaštva i zbog nepostojanja primjerene podsticajne zakonske regulative. Djelimično je regulisano Zakonom o nevladinim organizacijama, umjesto da bude regulisano posebnim zakonima, kao što je to urađeno u nekim državama. Pomenutim Zakonom je propisano da je Crna Gora obavezna da fondacijama obezbjedi poreske i druge olakšice, ali takvih olakšica nema ili su zanemarljive.

Fondacija „Ćano Koprivica“ biće dostupna svim osobama dobre volje. Njeni članovi mogu postati fizička i pravna lica koja žele da budu njeni donatori, sa donatorskim prilogom koji sami odrede, kao i fizička lica bez davanja donatorskog priloga. Fondacija će biti zahvalna svima koji postanu njeni članovi i o tome će obavještavati javnost.

Očekujemo da će izgradnja Škole teći brže od vremena koje je bilo potrebno da se stvore uslovi za početak njene izgradnje. Hvala.

Branislav Bulajić